4 portioner
600 g (2 paket) Hyvä Apaja siklöjor
2 små ägg
3 dl rågmjöl
1–1,5 tsk salt
en nypa vitpeppar
rivet skal från 1 citron
Till stekningen
smör och rypsolja
Potatisen
6 Rosamunda-potatisar
en nypa salt
2 msk färsk timjan
1–2 msk olja
Citronyoghurten
2 dl naturell yoghurt
saften och det rivna skalet från 1 citron
en nypa salt, socker och svartpeppar
1 dl dill, finhackad
Tillred först potatisen. Skiva den tvättade potatisen och blanda skivorna med en nypa salt, timjan och olja i en skål. Lägg potatisen på en bakplåtspappersbeklädd ugnsplåt. Tillred potatisskivorna i 200 C ugnsvärme i 20–30 minuter, vänd dem några gånger under stekningen.
Blanda alla ingredienser till yoghurtdressingen och låt stå i kylen medan du steker siklöjorna.
Skölj de rensade siklöjorna och torka dem lite grann med hushållspapper.
Knäck äggen i en skål och rör om med en gaffel. Häll rågmjölet i ett djupt fat och rör ner salt, vitpeppar och det rivna citronskalet. Vänd siklöjorna i ägget och sedan i den kryddade mjölblandningen.
Stek siklöjorna frasiga och gyllengula i rikligt med smör och rypsolja i het stekpanna (eller i en muurikkapanna sommartid). Servera med stekta potatisskivor och citronyoghurt.