Lohi- ja kirjolohifileet luokitellaan viiteen erilaiseen leikkausasteeseen, jotka määritellään fileen viimeistelyn perusteella. A-filettä on käsitelty vähiten, mikä näkyy huokeampana hintana mutta vastaavasti suurempana työnä ja hävikkinä omassa keittiössäsi. E-filee on viimeistelty hyvin pitkälle, nahattomaksi asti. Siksi se on hintavin, mutta toisaalta myös fileistä helpoin.
A-leikkausasteessa kalasta on leikattu kidusluu ja selkä- ja kylkiruodot. Mukana ovat pystyruodot, evät, eväruodot ja vatsarasva.
A-leikkauksen lisäksi kalasta on poistettu osa selkä- ja vatsarasvasta, samoin kuin evät ja eväruodot.
B-leikkaukseen verrattuna selkä- ja vatsarasvat poistettu tarkemmin. Pystyruodot on poistettu koneellisesti, joten kala on täysin 98–100 %:sti ruodoton.
Edellisen lisäksi on poistettu selkä- ja vatsarasvat puhdistettu fileestä kokonaan. Myös fileen pyrstöpala on poistettu.
Tarkin leikkausaste, jonka käsittelyssä mukana kaikki edellä mainitut, ja lisäksi fileestä on poistettu nahka.
Kuva: Pro Kala ry