Vähintään 2 x viikossa!

Kala on todellista terveysruokaa. Suositusten mukaan kalaa tulisi syödä vähintään 2–3 kertaa viikossa, kalalajeja vaihdellen.

  • Kalasta saa runsaasti D-vitamiinia, joka vahvistaa luustoa. (Jo yhdestä kala-ateriasta saat päivän suositellun D-annoksen.)
  • Kala on kevyttä ja helposti sulavaa ravintoa.
  • Kalan rasva on pehmeää ja sisältää omega-3-rasvahappoja.
  • Useimmissa kaloissa on vain vähän energiaa mutta paljon ravintoaineita verrattuna energiamäärään: ateriasta jää kevyt ja hyvä olo. (Hei! Kala sopii siis hyvin myös painoa pudottavalle!)
  • Kalassa on useita ravintoaineita, joita koko kroppasi tarvitsee: proteiinia, B12-vitamiinia sekä kivennäis- ja hivenaineita kuten seleeniä.
  • Kalaa kannattaa syödä myös silloin, kun syö kahden edestä. Tutkimuksissa on korostettu DHA:n merkitystä sikiön kehityksen kannalta (muistathan noudattaa neuvolan ohjeita!)

Kala on siis melkoista superfoodia

Tämä on ollut tiedossa jo pitkään: monissa tutkimuksissa puhutaan samoista asioista – joissain hieman varovaisemmin, joissain hehkutellen. Kalan hyödyistä on tietoa ja tutkimuksia netissäkin paljon: säännöllinen kalansyönti mm. vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä, parantaa diabeetikoiden sokerinsietokykyä, ennaltaehkäisee osteoporoosia eli luukatoa. Pehmeä rasva on hyväksi sydämelle, omega-3-rasvahapot tärkeitä aivoille ja keskushermostolle. Nivelet, iho, silmät... koko kroppasi voi hyvin kalaa syödessä.

Kalan rasvojen hyviä vaikutuksia tutkitaan paljon myös mm. oppimiseen ja älykkyyteen liittyen, ja kalalla arvellaan olevan mielialaa parantava vaikutus.

Ja meidän mielestämme tämä viimeinen on ehkä se yksi kaikkein tärkeimmistä: mielialan parantaminen. Voisiko kalansyönti (tai sen kokkaaminen) ihan tieteellisestikin todistetusti tehdä jonkun onnelliseksi?

Miksipä ei, kalahan nimittäin...

  • kypsyy nopeasti, jopa muutamassa minuutissa. Tärkeää niille, jotka mieluummin käyttävät aikansa vaikkapa perheen kanssa pihaleikkeihin.
  • tarjoaa edistyneille keittiöharrastajille haasteita: testaa vaikka Katkarapu-kylmäsavulohi-bouillabaisse
  • maistuu vaan niin hyvälle – ja se vasta lisääkin onnellisuutta!

Löydä oma tapasi lisätä kalansyöntiä – siirry reseptihakuun ››

Tiesitkö?

D-vitamiini

Melkein kaikki kalat sisältävät hyvin imeytyvää D3-vitamiinia – kuha, siika ja silakka erityisen runsaasti. D-vitamiini vahvistaa luustoa – ja luun määrä ihmisellä kasvaa jopa 30-vuotiaaksi asti. Jos elimistöllä D-vitamiinin puutetta, kalsiumin ja fosfaatin imeytyminen suolesta heikentyy, eikä niitä ole tarjolla tarpeeksi luustolle.

Suomessa auringonvalo ei riitä muodostamaan tarpeeksi D:tä ihollasi, joten tarvitset sitä myös ruoasta. Sitä on kuitenkin vain harvoissa eläinkunnan tuotteissa merkittäviä määriä, oikeastaan vain kananmunissa ja kalassa. D:tä on myös metsäsienissä, ja sitä lisätään mm. margariineihin ja maitovalmisteisiin.

Rasvahapot

Useimpien kalalajien rasvapitoisuus vaihtelee 0,5–24 %.n välillä. Vähärasvaisia ovat mm. muassa ahven, kuha ja hauki. Runsaammin rasvaa on lohessa, kirjolohessa ja sillissä, jotka ovat kaloista parhaita omega-3-rasvahappojen lähteitä.

Kalan rasva on pehmeää, koska siinä on runsaasti pitkäketjuisia monityydyttymättömiä n-3-rasvahappoja, erityisesti eikosapentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA), ja vain vähän tyydyttyneitä rasvahappoja. N-3- (eli omega-3-) rasvahapot ovat erityisen tärkeitä mm. mm. aivojen ja sydämen, keskushermoston ja silmien terveydelle. Niillä on myös hyvä vaikutus ihoon ja niveliin.

Lähteet

AB CHIPSTERS FOOD OY
(Jäspilänkatu 29)
PL 2, 04261 Kerava
info@chipsters.fi
Vaihde: 020 773 8200
KULUTTAJAPALVELU
Puh. 020 773 8210
info@chipsters.fi

Oiva-raportit