4 annosta
800 g turskanseläkettä suurena palana,
ilman nahkaa ja ruotoja
1 keltainen sipuli, karkeasti pilkottu
4-5 tomaattia, viipaloitu
3 valkosipulinkynttä
½ punainen chili, hienoksi pilkottu
100 g tomaattipyreetä (1 dl)
1 dl valkoviiniä
1 dl oliiviöljyä
sokeria
suolaa ja pippuria
tuoretta yrttiä
½ sitruuna
Tarjoa hyvän leivän kanssa.
Laita uuni päälle 200°C. Suolaa kala laittamalla se kulhoon, jossa 1 l vettä ja 1 dl suolaa. Laita mielellään joukkoon ½ sitruunan kuori. Anna kalan suolautua 8-10 minuuttia, nosta ylös kulhosta ja kuivaa paperilla.
Lado tomaattiviipaleet uuninkestävän voidellun vuoan pohjalle ja laita turskanseläke päälle. Valmista uunissa noin 20 minuuttia kunnes sisälämpötila on noin 50°.
Kuullota sipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä kunnes ovat saaneet väriä. Lisää chili ja tomaattipyree ja anna porista hetken. Kaada joukkoon valkoviintä ja mausta tomaattikastike sokerilla, suolalla ja pippurilla. Jaa lämmin tomaattikastike kalan ja tomaattien ympärille ja kaada päälle oliiviöljyä. Sirota päälle pilkottua, tuoretta yrttiä ja tarjoa leivän kanssa.
Turskasta tulee vielä maukkaampi jos se paloitellaan annospaloihin ja lihapuoli paistetaan ensin kuumassa paistinpannussa. Silloin se saa ruskistetun pinnan ja enemmän makua
VINKKI!
1-4 annosta voi valmistaa suoraan grillissä, ilman että uunia tarvitaan. Grillaa kala kauttaaltaan ja laita grillin päälle kansi, ota pois lämmöstä ja anna kypsyä grillin jälkilämmössä. Käytä mielellään lämpömittaria, turska on valmis kun se on 48-55 °C.