n. 4 hengelle
Perunasose
600 g jauhoisia perunoita
1/2 tl suolaa
25 g voita
1 keltuainen
1/2 dl maitoa
Pohja
1/2 perunasoseesta
2,5 dl karkeaa gluteenitonta jauhoseosta tai vehnäjauhoja
1/4 dl öljyä
Täyte
1 sipuli
70 g tuoretta pinaattia
200 g Hyvä Apaja kylmäsavu- tai graavilohiviipaleita
200 g valkosipulituorejuustoa
1 dl kermaa
1 valkuainen
1 kananmuna
2 dl voimakasta juustoraastetta
1 dl hienonnettua tilliä
valkopippuria
Pinnalle
6 viipaletta (n. 100 g) Hyvä Apaja kylmäsavu- tai graavilohiviipaleita
1/2 perunasoseesta
tilliä
Reseptin on suunnitellut & kuvannut Kinuskikissa.
Pursotukset on tuttu näky makeissa leivonnaisissa, mutta suolaisten kanssa tylla ja pursotuspussi jäävät usein kaappiin. Nyt ne kannattaa kaivaa esiin! Pursotusten oivalliseksi raaka-aineeksi soveltuu hyvin peruna, jota on käytetty myös pohjassa. Lopputulos on ruokaisa ja juhlava. ”Hävikki herkuksi” -teemalla piirakassa voi hyödyntää aterialta ylijääneen perunamuusin.
Valmistus
Kuori perunat ja keitä kypsiksi. Soseuta perunansurvimella. Sekoita joukkoon suola ja voi. Lisää keltuainen ja maito. Säästä valkuainen täytteeseen.
Erota puolet perunasoseesta ja sekoita sen joukkoon jauhot ja öljy. Laita loput perunasoseesta loppuvaiheen koristelua varten pursotuspussiin, jossa on tähtitylla. Levitä pohjataikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Hienonna sipuli. Huuhtele pinaatinlehdet ja poista varret. Leikkaa paloiksi.
Kuullosta sipulia öljytilkassa. Lisää loppuvaiheessa pannulle pinaatti ja kääntele jonkin aikaa. Leikkaa lohiviipaleet paloiksi. Yhdistä täyteainekset keskenään.
Kaada täyte vuokaan. Asettele pinnalle täytteen keskiosaan lohiviipaleita.
Paista 200 asteessa 25 minuuttia. Ota uunista ja pursota pinnalle perunaruusukkeita. Laita takaisin uuniin noin 10 minuutiksi tai kunnes ruusukkeet ovat saaneet hieman väriä.
Viimeistele koristelu tillinoksilla juuri ennen tarjoilua.
Tämän reseptin on suunnittelut ja kuvannut Kinuskikissa ››