4-6 annosta, kastiketta 3 dl
1 pkt (noin 1 kg) Hyvä Apaja -lipeäkalaa
Sitruuna-timjamikastike
5 dl vettä
1 kalaliemikuutio
4 timjaminoksaa
1 pieni sipuli pilkottuna
8 kokonaista valko- tai mustapippuria
pieni inkiväärinpalanen
1 pienen sitruunan kuoriraaste ja mehu (= 2 tl kuoriraastetta, 1/2 dl mehua)
2 tl sokeria
2 1/2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita tai margariinia
1 dl kuohukermaa vaahdotettuna
pikku ripaus kurkumaa
suolaa
valko- tai mustapippuria
Valmista lipeäkala pakkauksessa olevan ohjeen mukaan.
Sitruuna-timjamikastike
Pane vesi, liemikuutio, timjamit, sipulipalat, pippurit ja inkivääri kattilaan. Keitä haihduttaen kunnes jäljellä on puolet (2,5 dl) lientä. Siivilöi ja kaada liemi takaisin kattilaan.
Sekoita sitruunankuoriraaste ja -mehu, sokeri sekä vehnäjauhot ja lisää seos liemeen hyvin sekoittaen. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ja anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä poristen 3–5 minuuttia. Lisää rasva.
Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita se ja ripaus kurkumaa kastikkeeseen.
Tarkista maku, mausta suola- ja pippuriripauksella tarvittaessa. Riivi tuoreita timjaminlehtiä kastikkeen pinnalle.
Tilliperunakuutiot
Keitä perunakuutiot suolalla maustetussa vedessä ja valuta. Mausta voinokareella tai öljytilkalla ja tillisilpulla.
Hunajaporkkanat
Valuta keitettyjen porkkanoiden päälle hunajaa.