10 portioner
2 förpackn. skivat rågkrossbröd (t ex Real)
1 dl god grönsaksbuljong eller mjölk
Fyllning 1
200 g Hyvä Apaja kallrökt lax i skivor
100 g färskost, smaksatt med pepparrot
2 msk mjölk eller grädde
Fyllning 2
1 gurka
2 dl tjock naturell yoghurt
saften från en citron
1 finhackad vitlöksklyfta
150 g finfördelad fetaost
salt och svartpeppar
Garnering
200 g naturell färskost
en skvätt mjölk eller grädde
2-3 dl finhackade örter (citronmeliss, dill, oregano, gräslök)
För dekoration
300 g Hyvä Apaja kallrökt lax i skivor
färska örter
frön
Tillred först fyllningarna.
Fyllning 1: Strimla den kallrökta laxen och blanda med färskosten. Tunna ut blandningen med grädde eller mjölk.
Fyllning 2: Riv gurkan och låt den rinna av i ett durkslag. Rör ner citronsaft, krossad vitlök och finfördelad fetaost i yoghurten. Krama ur den rivna gurkan ordentligt och rör ner i yoghurten. Krydda med salt och svartpeppar.
Klä en rektangulär, mellanstor form (ca 20 x 25 cm) med folie. Skär bort kanterna på brödskivorna. Lägg ut ett lager bröd på bottnen av formen (ca 6 skivor). Fukta brödskivorna med mjölk eller en god grönsaksbuljong. Bred ut den ena fyllningen ovanpå brödet. Lägg sedan ut ytterligare ett lager bröd, fukta brödskivorna, och bred ut den resterande fyllningen. Täck över med ett lager bröd, förslut folien tätt och låt formen stå i kylskåp över natten.
Öppna folien och stjälp upp smörgåstårtan på ett serveringsfat. Tunna ut färskosten med en skvätt grädde eller mjölk. Garnera hela tårtan med ett tunt lager färskost. Finhacka örterna och garnera sedan kanterna med dem. Bred ut laxskivorna ovanpå tårtan och dekorera slutligen ytan med några örtkvistar och lite frön.