4-5 portioner
Siklöjeterrin
1,5 kg siklöja
1 st lök
100 g bacon
Marinerade skogsriskor
500 g saltade skogsriskor
Mousse på rökt siklöja
500 g rökt siklöja i olja
250 g crème fraîche
Som tillbehör
Hyvä Apaja -rom (regnbågslax eller siklöja)
Gör såhär:
Kvällen före
Låt bacon, lök och kryddor sjuda i smör. Salta siklöjorna och varva dem med bacon och lök i en terrinform. Grädda ca 2 timmar i 150 °C ugnsvärme. Låt svalna under en tyngd. Skär upp i skivor.
Blötlägg svamparna över natten och förväll dem i rikligt med vatten. Koka upp kryddlagen. Tillsätt svamparna i lagen och låt stå och dra.
På serveringsdagen
Låt siklöjorna rinna av i ett durkslag. Mixa dem släta och tillsätt crème fraîche.
Passera massan och tillsätt vispad grädde. Salta.
Dekorera med gurktärningar och finhackad rödlök.
Förvällning?
Förvällning innebär snabb kokning som gör att livsmedlet mjuknar eller att man avlägsnar gifter ur det. Det är alltså inte fråga om tillagning. Skogsriskan är en god, traditionell finländsk matsvamp, som enligt rekommendationerna ska förvällas i 5 minuter. Läs mer på Eviras sidor om hur skogsriskan och andra svampar bör hanteras >>
Passering?
Passering betyder att man mosar något genom att trycka det genom en sil, så att alla bitar och större delar blir kvar i silen. Det är vanligt att man passerar bär och tomater för att undvika skal och frön i den färdiga rätten.