4 portioner
300 g rotselleri
400 g mjölig potatis
1 lök
3 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 dl vitt vin
ca 5 dl god hönsbuljong eller vatten
salt och svartpeppar
2 dl vispgrädde
Crostini:
1 liten baguette
olivolja
100 g mjuk getost
1 paket (100 g) Hyvä Apaja kallrökt regnbågslax, skivad
finhackad gräslök
Skala selleri och potatis och skär dem i bitar. Hacka lök och vitlök. Smält smöret i en kastrull och fräs selleri, potatis och lök. Tillsätt vitt vin, låt koka upp och tillsätt hönsbuljong eller vatten så att rotsakerna precis täcks. Tillsätt också en nypa salt. Koka upp, och låt sedan småkoka tills rotsakerna är mjuka. Mixa soppan slät och tillsätt vispgrädde. Låt koka upp på nytt och kontrollera smaken. Tillsätt vid behov salt och svartpeppar. Tillsätt också vid behov vätska -- soppan ska vara rätt tjock men ändå inte grötig!
Crostini:
Skär baguetten i tunna, ca 1 cm tjocka skivor. Pensla olivolja på ytan och rosta skivorna frasiga i 220 graders ugnsvärme i ca 5 minuter. Bred mjuk getost på brödskivorna och lägg en skiva kallrökt regnbågslax ovanpå. Strö gräslök över.
Servera sellerisoppan med regnbågslaxcrostini.