ca 8 portioner
Botten
200 g surskorpor
70 g smält smör
Fyllning
3 gelatinblad
400 g (2 askar) Hyvä Apaja Sallad med rökt fisk
1 burk smetana
(en nypa salt och svartpeppar)
3 msk citronsaft
Ovanpå
1 liten gurka i tunna skivor
1 msk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
en nypa salt och svartpeppar
en näve ruccola
Krossa surskorporna i en mixer och rör ner det smälta smöret. Klä en form med löstagbar botten (diameter 22–24 cm) med bakplåtspapper, och tryck ut smeten på formens botten och kanter.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Blanda smetana med Hyvä Apaja Sallad med rökt fisk, kontrollera smaken och tillsätt vid behov salt och svartpeppar. Hetta upp citronsaften och lös upp de urkramade gelatinbladen i saften. Häll blandningen i Sallad med rökt fisk under ordentlig omrörning. Bre fyllningen över surskorpsbottnen och täck formen med folie.
Låt formen stå i kylskåp i 3–4 timmar eller över natten.
Blanda samman gurkskivor, vinäger, olja, salt och svartpeppar i en skål. Låt stå en stund. Placera gurkskivorna ovanpå den stelnade tårtan och toppa med ruccola. Servera.