4-5 portioner
Grova baquetter:
2,5 dl vatten
25 g jäst
1 tsk salt
2 msk olja
6 dl grovt semlemjöl
Fyllning:
margarin
1 kruka issallad
ca 200 g Hyvä Apaja regnbågslaxbullar
200 g Hyvä Apaja kräftchiliaioli
1 röd spetspaprika
gurka
Detta recept har planerats och fotograferats av Kinuskikissa.
Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt olja och salt. Rör ner semlemjölet, en deciliter i taget. Fortsätt röra om med handen då degen blir tjockare.
Låt degen jäsa täckt med duk på varm plats i ca 30 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre delar. Gör varje del till en lång stång.
Lägg stängerna på en bakplåtspappersbeklädd plåt och skär sneda snitt med en vass kniv på degytan. Låt jäsa ytterligare 20-30 minuter.
Pensla ytan med rumsvarmt vatten. Grädda baguetterna i 225 grader i ca 15 minuter, tills ytan har fått lite färg. Låt baguetterna svalna utan att täcka dem med bakduk - på så sätt får de en knaprig yta.
Skär baguetterna i 2-3 delar och klyv delarna på längden. Bred margarin på båda halvorna. Lägg salladsblad på den ena delen. Halvera regnbågslaxbullarna och placera halvor ovanpå salladsbladen. Toppa med kräftchiliaioli. Skiva paprika och gurka och lägg ovanpå aiolin. Den andra brödhalvan blir ett lock. För att baguetterna ska hållas ihop kan du linda in dem i t ex bakplåtspapper.
Detta recept har planerats och fotograferats av Kinuskikissa: www.kinuskikissa.fi