Hyvä Apaja » Recept » Parfaittårta med regnbågslax och fiskrom

Parfaittårta med regnbågslax och fiskrom

4 portioner

Ingredienser

form ca 1,5 liter
10 skivor rågformbröd

Fyllning
3 dl vispgrädde
300 g naturell färskost
1/3 tsk vitpeppar
1/2 msk citronsaft
8 cm bit purjolök
225 g Hyvä Apaja kallrökt regnbågslax, skivad
3/4 dl finhackad dill
200 g Hyvä Apaja regnbågslaxrom

För dekoration
salladsblad
dill

Detta recept har planerats och fotograferats av Kinuskikissa.

Tillagning

Klä insidan av en fyrkantig brödform eller en sockerkaksform (ca 1,5 liter) med plastfolie. Tryck ut figurer ur brödskivorna med en form. Lägg figurerna på botten av bröd- eller kakformen.

Vispa grädden. Tillsätt färskost, vitpeppar och citronsaft. Finhacka purjon och regnbågslaxen. Rör ner purjo, regnbågslax och dill i färskostskummet. Tillsätt slutligen regnbågslaxrom.

Skeda upp fyllningen i formen ovanpå figurerna – försiktigt, så att de hålls på plats. Häll sedan över resten av fyllningen.

Skär ut lämpliga bitar av brödskivorna och lägg dem i ett lager ovanpå fyllningen. Låt tårtan stå i frysen till följande dag.

Ta fram tårtan i rumstemperatur ca en timme före serveringen. Stjälp den på ett serveringsfat som du täckt med salladsblad och dillkvistar.

Tips
Om brödfigurerna har blivit lite frostiga, skrapa försiktigt bort isen. Då framträder de bättre.

Detta recept har planerats och fotograferats av Kinuskikissa: www.kinuskikissa.fi. Kinuskikissa skriver på sin blogg:

"En salt parfaittårta är festlig att servera på buffébordet, som förrätt eller istället för smörgåstårta. Detta recept har använts ofta hos oss inför våra fester, och vi har också njutit av parfaittårtan på midsommar. Man kan även göra små bakelser i kaffekoppar enligt samma recept, eller använda små silikonformar.

I år gjorde jag parfaittårtan i god tid före julafton. Parfaittårtans huvudingredienser, kallrökt lax och fiskrom, finns i flera olika varianter på vårt julbord, men vi provar alltid gärna på något nytt. Jag kände mig tillfreds då min dotter denna vecka berättade att hon längtar efter julaftonens underbara förrätt: smörgåsar med fiskrom. För oss vuxna är middagen den självklara höjdpunkten på julafton, men det är fint att även barnen uppskattar julmaten.

Recept-relaterade produckter
AB CHIPSTERS FOOD OY
(Jäspilänkatu 29)
PL 2, 04261 Kerava
info@chipsters.fi
Växel: 020 773 8200
KONSUMENTSERVICE
Tel. 020 773 8210
info@chipsters.fi

Oiva-rapporten