Hyvä Apaja » Recept » Förrätter » Lyckotårta

Lyckotårta

 För ca 15 personer

Ingredienser

Brödlager
520 g rågformbröd, i skivor
320 g fullkornsrostbröd, stora skivor

Att fukta med
2 dl mjölk

Fyllning med avokado och kallrökt lax
3 avokadon
1/2 dl citronsaft
200 g gräslöksfärskost
1 vitlöksklyfta
svartpeppar
2 pkt (à 150 g) Hyvä Apaja kallrökt lax, skivad

Fyllning med pepparrot och varmrökt lax
1/2 (à ca 1 kg) Hyvä Apaja rökt regnbågslax (ca 300 g rensad lax)
12 cm bit purjolök
250 g pepparrotsfärskost
100 g naturell färskost
vitpeppar

För dekoration
1 gurka
ärtskott

Detta recept har planerats och fotograferats av Kinuskikissa.

Tillagning

Skala avokadona, skär dem i bitar och ta bort kärnorna. Mosa sedan avokadona tillsammans med citronsaft. Vispa ihop röran med gräslöksfärskosten. Rör ner den krossade vitlöksklyftan och krydda med svartpeppar. Skär den kallrökta laxen i småbitar och rör ner i fyllningen.

Rensa den mängd rökt regnbågslax som du behöver. Finhacka purjon. Vispa ihop de två färskostsorterna. Om blandningen känns mycket tjock, kan du röra ner en liten skvätt mjölk. Blanda samman alla ingredienserna till fyllningen.

Skär bort tunna kanter från brödskivorna. Gör ett fyrklövermönster på fyra av rågformbitarna med hjälp av ett litet hjärtformat kakmått. Om du vill kan du göra andra mönster med samma teknik.

Lägg de mönstrade brödskivorna på en bricka som du täckt med färskfolie. Fukta med mjölk (rågformbitarna behöver fuktas mer än rostbröden). Bred hälften av avokadofyllningen på brödskivorna. Tryck omsorgsfullt ner fyllningen i mönstren. Lägg rostbrödskivor ovanpå och fukta. Bred hälften av pepparrotsfyllningen på rostbröden. Gör de två följande lagren på samma sätt (rågbröd – avokadofyllning – rostbröd – pepparrotsfyllning). Om det blir fyllning över kan du spara den till tårtans kanter. Lägg ett lager rågformbröd överst. Fukta. Linda in i färskfolie och lägg en lätt tyngd ovanpå. Låt stå i kylskåpet i några timmar, helst till följande dag, så att smakerna och fukten hinner utjämnas.

Ta bort folien och stjälp upp tårtan på ett serveringsfat. Ta också bort folien som varit på botten av tårtan. Bred överbliven fyllning eller färskost (100 g pepparrotsfärskosot blev över) på sidorna att fästa gurkskivor på.

Skär gurkan i stumpar. Mät upp längden så, att den motsvarar tårtans höjd. Halvera gurkstumparna och skär i skivor med en osthyvel. Tryck fast gurkskivor på sidorna av tårtan. Dekorera med ärtskott.

Recept-relaterade produkter
AB CHIPSTERS FOOD OY
(Jäspilänkatu 29)
PL 2, 04261 Kerava
info@chipsters.fi
Växel: 020 773 8200
KONSUMENTSERVICE
Tel. 020 773 8210
info@chipsters.fi

Oiva-rapporten