4-6 portioner, 3 dl färdig sås
1 förpackning (ca 1 kg) Hyvä Apaja Lutfisk
Ostsås
2 1/2 dl mjölk
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
100 g smältost i små bitar (naturell Koskenlaskija)
salt
malen muskotnöt
malen svart- eller vitpeppar
Tillred lutfisken enligt anvisningarna på förpackningen.
Ostsås
Mät upp såsingredienserna och kryddorna i en kastrull. Låt koka upp under ständig omrörning, och låt sedan småkoka på svag värme i 3-5 minuter. Kontrollera smaken.
Portionen innehåller även
Batat-kålrotspuré
Mixa eller mosa de kokta rotsaksbitarna, rör ner salt, peppar och en klick smör eller margarin.
Fräst fänkål och purjo
Hetta upp olja i en stekpanna och fräs skivad fänkål och purjo på mild värme under omrörning, tills fänkålen är nästan mjuk. Bryn inte. Smaksätt med salt, peppar, vit balsamico och finhackade örter.