4–6 portioner, 3 dl färdig sås
1 förpackning (ca 1 kg) Hyvä Apaja Lutfisk
Citron-timjansås
5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
4 kvistar timjan
1 liten lök, hackad
8 hela vit- eller svartpepparkorn
en liten bit ingefära
det rivna skalet och saften från en liten citron (= 2 tsk rivet skal, 1/2 dl saft)
2 tsk socker
2 1/2 msk vetemjöl
2 msk smör eller margarin
1 dl vispad grädde
en nypa gurkmeja
salt
vit- eller svartpeppar
Tillred lutfisken enligt anvisningarna på förpackningen.
Citron-timjansås
Lägg vatten, buljongtärning, timjan, lök, peppar och ingefära i en kastrull. Reducera tills hälften (2,5 dl) återstår. Sila och häll spadet tillbaka i kastrullen.
Blanda citronskalet och -saften, sockret samt vetemjölet, och rör ner blandningen i spadet under noggrann omrörning. Låt koka upp under ständig omrörning, och låt sedan småkoka på svag värme i 3–5 minuter. Tillsätt fettet.
Vispa grädden lätt och rör ner den i såsen tillsammans med en nypa gurkmeja.
Kontrollera smaken och tillsätt en nypa salt och peppar vid behov. Repa färska timjanblad över såsen.
Tärnad dillpotatis
Koka potatistärningar i saltat vatten och låt rinna av. Smaksätt med en klick smör och finhackad dill.
Honungsmorötter
Smaksätt kokta morötter med honung