Hyvä Apaja » Recept » Huvudrätter » Lutfisk med citron-timjansås

Lutfisk med citron-timjansås

4–6 portioner, 3 dl färdig sås

Ingredienser

1 förpackning (ca 1 kg) Hyvä Apaja Lutfisk

Citron-timjansås
5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
4 kvistar timjan
1 liten lök, hackad
8 hela vit- eller svartpepparkorn
en liten bit ingefära
det rivna skalet och saften från en liten citron (= 2 tsk rivet skal, 1/2 dl saft)
2 tsk socker
2 1/2 msk vetemjöl
2 msk smör eller margarin
1 dl vispad grädde
en nypa gurkmeja
salt
vit- eller svartpeppar

Tillagning

Tillred lutfisken enligt anvisningarna på förpackningen.

Citron-timjansås
Lägg vatten, buljongtärning, timjan, lök, peppar och ingefära i en kastrull. Reducera tills hälften (2,5 dl) återstår. Sila och häll spadet tillbaka i kastrullen.

Blanda citronskalet och -saften, sockret samt vetemjölet, och rör ner blandningen i spadet under noggrann omrörning. Låt koka upp under ständig omrörning, och låt sedan småkoka på svag värme i 3–5 minuter. Tillsätt fettet.

Vispa grädden lätt och rör ner den i såsen tillsammans med en nypa gurkmeja.

Kontrollera smaken och tillsätt en nypa salt och peppar vid behov. Repa färska timjanblad över såsen.

Portionen innehåller även

Tärnad dillpotatis
Koka potatistärningar i saltat vatten och låt rinna av. Smaksätt med en klick smör och finhackad dill.

Honungsmorötter
Smaksätt kokta morötter med honung

AB CHIPSTERS FOOD OY
(Jäspilänkatu 29)
PL 2, 04261 Kerava
info@chipsters.fi
Växel: 020 773 8200
KONSUMENTSERVICE
Tel. 020 773 8210
info@chipsters.fi

Oiva-rapporten