Hyvä Apaja Lutfisk med skinn, ca 1 kg
Urvattning: Skölj av fisken. Lutfisken är urvattnad, men för att få en fastare fisk kan man låta den ligga i kallt vatten några timmar före tillagningen.
Saltning: Beräkna ca 2 tsk salt till 1 kg fisk. Önskas fastare konsistens, salta före tillagningen. Önskas lösare lutfisk, salta efteråt.
Tillagning i ugn: Lägg fisken med skinnsidan nedåt på ett ugnssäkert fat med höga kanter. Täck med aluminiumfolie. Tillaga i 200 °C i 40-50 minuter. Tillagningstiden varierar beroende på fiskens tjocklek (längre tillagningstid för tjockare fisk). Fisken blir lös i konsistensen om den tillagas för länge. Känn med en gaffel efter 40 minuter om fisken är klar. Häll bort vattnet som bildats.
Tillagning i mikrovågsugn: Lägg fisken (ca 1 kg) med skinnsidan nedåt i ett lämpligt mikrovågskärl med höga kanter. Täck med lock, smörpapper eller mikrovågsfolie. Koka på full effekt (650W) i ca 10 minuter. Låt därefter fisken stå ca 5 minuter för temperaturutjämning. Häll bort vattnet som bildats.