5 portioner
3 små schalottenlökar
¼ sötfänkål
½ vitlöksklyfta
1 dl torrt vitt vin
½ kg blåmusslor
1 l vatten
3 dl grädde
½ l mjölk
salt
vitpeppar från kvarn
Toast med cheddarkrasse:
60 g riven cheddarost
1/2 ask färsk vattenkrasse
6 skivor rostbröd
smör
salt
svartpeppar från kvarn
Hacka schalottenlök, vitlök och fänkål. Koka grönsakerna i vinet tills vätskan reducerats till hälften. Tillsätt tvättade blåmusslor och vatten. Låt koka under lock i ca 10 minuter. Sila över i en annan kastrull och koka tills 2/3 återstår. Tillsätt grädde och mjölk och låt koka någon minut. Krydda med salt och peppar. Mixa blandningen till skum med stavmixer före serveringen. Portionera musslorna på tallrikar, häll över soppa och servera toast med cheddarkrasse till.
Toast med cheddarkrasse:
Mixa krassen och den rivna cheddarosten till en massa i matberedare. Krydda med salt och peppar. Bred ut massan på brödskivorna och lägg sedan skivorna på varandra två och två, så att fyllningen kommer emellan. Bred smör på stekytorna och stek bröden gyllengula i stekpanna. Skär bort kanterna och snitta sedan bröden diagonalt. Värm toasten i ugn före servering.