4 portioner
170 g räkor i lag
400 g skinnfria filéer av ljus fisk
saften och det rivna skalet av 1 lime
1–1,5 tsk slat
1 tsk socker
2 schalottenlökar, hackade
1/2 röd chilifrukt, hackad (ta bort fröna)
2–3 msk fisksås
1 dl färsk koriander, finhackad
2 små ägg (gulor och vitor åtskilda)
smör och olja att steka i
Salladen
600 g kokt färskpotatis
1 rödlök, hackad
1 dl thaibasilika, finhackad
3 msk olja
2 msk limesaft
en nypa var av salt, svartpeppar och socker
Tomat-gurksalsan
2 stora tomater
1/2 gurka
1 liten lök
1 dl bladpersilja, finhackad
2 msk olivolja
1 msk vitvins- eller rödvinsvinäger
en nypa var av salt, svartpeppar och socker
Halvera färskpotatisarna och rör ner övriga salladsingredienser. Låt potatissalladen stå i kylskåpet.
Skär tomaterna i klyftor och ta bort fröna. Tärna fruktköttet. Tärna även gurkan och finhacka löken. Blanda samman alla ingredienserna till salsan och låt stå kallt.
Finhacka räkorna. Finfördela fiskfiléerna i matberedare till en slät massa. Blanda räk- och fiskröran i en skål. Tillsätt limeskal och -saft, salt, socker, finhackad lök och chili, fisksås, finhackad koriander och äggulorna. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner skummet i fiskmassan. Skeda upp små klickar massa i en stekpanna och stek dem gyllenbruna på båda sidor i en blandning av smör och olja. Var försiktig så kakorna inte smulas sönder.
Servera räkkakorna med potatissallad och salsa.