4 portioner
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
3 medelstora fasta potatisar
1 msk smör
2 msk rypsolja
8 dl god fiskbuljong
2 dl vitt vin
en nypa saffran
några kvistar timjan
några kvistar bladpersilja
6 mogna färska tomater (eller en burk goda hela konserverade tomater)
salt
svartpeppar
1 burk (170 g) räkor i lag (avrunna)
1 paket (150 g) Hyvä Apaja kallrökt lax, skivad
För dekoration
finhackad bladpersilja eller timjan
Skala och finhacka löken. Skiva fänkålen tunt. Skala och tärna potatisen.
Fräs löken mjuk i en kastrull i en blandning av smör och rypsolja. Tillsätt potatis och fänkål och fräs ännu en stund. Tillsätt fiskbuljong, vitt vin, saffran och örtkvistarna. Låt koka tills grönsakerna är nästan mjuka.
Avlägsna under tiden fröna ur tomaterna och skär tomaterna i små tärningar. Strimla den kallrökta laxen. Tillsätt tomaterna i soppan och låt koka en stund. Smaksätt med salt och svartpeppar. Tillsätt slutligen de avrunna räkorna och laxstrimlorna.
Dekorera soppan med finhackad bladpersilja eller timjan.