Fisk är riktig hälsomat. Enligt rekommendationerna borde man äta fisk minst 2-3 gånger i veckan och variera mellan olika fiskarter.
…och det har vi vetat länge. I många studier talas det om samma saker – ibland lite försiktigare, ibland är man eld och lågor. Det finns mycket fakta om fiskens nytta, och på nätet kan man ta del av olika studier: att äta fisk regelbundet minskar bl a risken för hjärt- och kärlsjukdomar, ökar diabetikers glukostolerans, förebygger osteoporos. Mjukt fett är bra för hjärtat, omega 3-fettsyror viktiga för hjärnan och centrala nervsystemet. Lederna, huden, ögonen … hela kroppen mår bra då du äter fisk.
Det forskas också mycket i fiskfetternas gynnsamma effekt på t ex inlärning och intelligens, och man antar att fisk påverkar humöret till det bättre.
Enligt oss är det kanske just det här sistnämnda som är något av det allra viktigaste: att fisk får oss på bättre humör. Skulle det rent vetenskapligt kunna bevisas att man blir lyckligare av att äta (eller tillaga) fisk?
Varför inte, eftersom…
Hitta ditt eget sätt att äta mera fisk – gå till receptsökningen ››
D-vitamin
Nästan alla fiskar innehåller lättupplösligt D3-vitamin – gös, sik och strömming har speciellt hög D-vitaminhalt. D-vitamin stärker skelettet, som hos människan växer ända till 30-årsåldern. Om kroppen har D-vitaminbrist försvagas upptagningen av kalsium och fosfat, och finns inte i tillräcklig mängd för skelettet.
I Finland räcker solljuset inte till för att producera tillräckligt med D-vitamin på din hud och du behöver därför få i dig D-vitamin via maten. Det finns i betydande mängder bara i väldigt få animaliska produkter, egentligen bara i ägg och fisk. D-vitamin finns också i skogssvamp, och tillsätts i t ex margariner och mjölkprodukter.
De flesta fiskarters fetthalt varierar mellan 0,5–24 %. Bl a abborre, gös och gädda har låg fetthalt. Lax, regnbågslax och sill har rikligare halter av fett. Bland alla fiskar är dessa tre de bästa källorna för omega 3-fettsyror.
Fiskens fett är mjukt eftersom det innehåller rikligt med långkedjiga, fleromättade n-3-fettsyror, speciellt eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA), och endast en liten mängd mättade fettsyror. N-3- (dvs omega-3-) fettsyror är speciellt viktiga för hjärnan, hjärtat, centrala nervsystemet och ögonen. De har också en positiv effekt på huden och lederna.
Källor