"Jag äter vad jag vill"

Kostcirkeln är ett bra rättesnöre då man ska komponera en måltid. Varje måltid ska innehålla grönsaker, bär och frukter, sex nävar per dag. Fullkornsspannmål är den bästa fiberkällan, och protein är nödvändigt för kroppen. Använd kallpressad vegetabilisk olja i matlagning och som salladsdressing; på så sätt får du mjuka fetter som är bra för hjärtat.

Och så vidare och bla bla bla i all oändlighet. Hur många gånger har du läst samma saker och hur många gånger har du börjat oroa dig för att du måste lämna bort allt som är gott och bara äta sådant som inte smakar nånting? Hur många gånger har du gått ifrån tanken om att börja äta hälsosammare och fortsatt med att äta precis vad du vill?

Hur skulle det vara att tänka: "Jag äter hälsosammare och fortfarande precis vad jag vill"?

Det är inte svårt!

Om allt prat om hälsosam mat skrämmer dig, är det viktigt att du har ett par saker klara för dig:

  • Det är ganska lätt att göra en smaskig måltid lite hälsosammare – speciellt om man använder sig av högklassiga råvaror. Fisk och grönsaker kan man ju t o m använda som pizzafyllning ››
  • Hälsosam betyder inte smaklös. Med hjälp av kryddor och örter kan du minska på saltmängden utan att kompromissa med smaken. Minska på saltet successivt och testa olika kryddor. Syran i t ex citron och lime lyfter fram saltsmaken. Börja med baskryddor då du kryddar fisk: basilika, kryddpeppar och oregano. Snart kommer du att vilja prova på lite mer avancerade smaker: anis, fänkål, pomerans, saffran…
  • "Jag kan inte tillaga fisk!" Struntprat. Många är rädda för att hantera rå fisk, men till all lycka finns färdigt filead fisk i lämpliga portionsförpackningar, ugnsfärdiga och t o m som färdigmat. (I Hyvä Apaja -sortimentet finns naturligtvis även hel fisk.)

Att äta mer fisk är ett enkelt sätt att ändra kosten åt det hälsosammare hållet. Fisk ger dig många olika vitaminer, mjuka fetter, bra protein och näringsämnen nästan utan att du märker det själv. Läs mer om fiskens hälsoeffekter ››

Det är enkelt att variera fiskrätter

På våra sidor har vi samlat recept som gör det enkelt att tillreda flera olika rätter av en och samma huvudråvara. Av gravad lax kan du enkelt göra en varm matpaj eller en sallad med ost och jordgubbar, men laxen passar också bra att trä på grillspett.

Bekanta dig med Finlands fiskarterna ››

Veganska alternativ

Även om vi i hjärtat är ett fiskhus, har vi även annat i sortimentet: vår gula och svarta cavi-art som är helt veganska, och vår sallads- och majonnäsfabrik har dessutom utvecklat en vegansk majonnäs. Om du inte hittar den veganska produkt du söker i din butik, fråga köpmannen!


PS. Någon klok människa har sagt att hälsosam mat också gör en glad. Eller rent av lycklig. Hmm… vågar du prova?

AB CHIPSTERS FOOD OY
(Jäspilänkatu 29)
PL 2, 04261 Kerava
info@chipsters.fi
Växel: 020 773 8200
KONSUMENTSERVICE
Tel. 020 773 8210
info@chipsters.fi

Oiva-rapporten