Hel grillad fisk

Tillbaka

Hel grillad fisk

Kategorier: Huvudrätter
6–8 portioner

Ingredienser

1 st Hyvä Apaja hel fisk (regnbågslax, röding eller sik) 
1–2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 rejält knippe sommarlök
1–2 röda chilifrukter, skivade
50 g smör
5–6 kvistar citrontimjan
saften från 1 citron
2 grillspett eller några coctailpinnar

Tillagning

Torka av fiskens yta och mage med ett hushållspapper. Skär några vassa snitt i båda sidorna av fisken med en vass kniv. Lyft över fisken i en ugnsform eller på en bakplåtspappersbeklädd ugnsplåt. Om du tillreder fisken på grillen, lägg den på ett stort folieark.

Blanda salt och svartpeppar och gnid in blandningen på fiskens yta och mage. Fyll därefter magen med sommarlök, chili, smörtärningar och citrontimjan. Fäst ihop magen med grillspett eller cocktailpinnar. Pressa citronsaft över fisken.

Tillred fisken i 200 C ugnsvärme i 30–40 minuter. Kontrollera med en gaffel i snitten på fiskens sidor om fisken är genomstekt. Om du grillar, linda in fisken i ett tätt foliepaket och lyft paketet på grillen. Vänd paketet några gånger och kontrollera på samma sätt som ovan om fisken är genomstekt.

Servera fisken med färskpotatis och en grönsallad.